София – първи национален семинар

София – първи национален семинар

София – първи национален семинар

26/06/2019

 

Модели и дейности за повишаване на заетостта и съпътстващи дейности, за  подобряване пригодността за заетост на лицата и подобряване на ученето и уменията.

На 26 юни 2019 г. БТПП и КТ "Подкрепа", ангажирани с изпълнението на проекта "GOOD WOOD", организираха национална среща на тема "Предизвикателства пред социалния диалог в цикъла на зелената икономика" с акцент върху сектора на дървопреработването. Участниците в събитието бяха 23 представители на: дървообработващата промишленост; секторни организации; Партньор по проекта БТПП, КТ Подкрепа; работодателски организации, представени на национално ниво, участващи в социалния диалог; профсъюзи, представени на национално равнище, участващи в социалния диалог; публичната администрация.

След официалното откриване на срещата на Цвeтан Симеонов, председател на БТПП, Беата Папазова и Мирослава Маркова представиха проекта "GOOD WOOD", очертавайки целите, дейностите и очакваните резултати. Габриела Димитрова от БТПП и Мария Петрова от КК "Подкрепа" сподели практиките на ЕС, прилагани в областта на зеления социален диалог, приложими към икономиката на зеления цикъл, която е един от приоритетите на икономическата програма на ЕС.

Експерти от БТПП и КТ "Подкрепа" – Михаела Михайлова и Андриан Илиев подчертаха ролята на работодателските организации и синдикатите в популяризирането на зелените измерения и аспектите на социалния диалог. От името на дървообработващия сектор г-жа Геновева Христова, председател на Българския мебелен клъстер, подчерта специфичните особености на социалния диалог в дървообработващия сектор и сподели своя опит в тази област. Дискусията беше насочена към предизвикателствата, предхождащи социалния диалог в контекста на зелената икономика в сектора на дървообработването. Всички участници получиха българската версия на брошурата напроекта "GOOD WOOD" и някои материали за социалния диалог. Събитието беше закрито от председателя на БТПП.